Het beroep
Dierfysiotherapie is een beschermd beroep in Nederland. Na de hbo opleiding (humane) Fysiotherapie en de post-hbo opleiding Fysiotherapie Bij Dieren volgt registratie bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dan pas mag je de termen dierfysiotherapie en dierenfysiotherapeut gebruiken.

Soorten behandelingen
Een behandeling kan preventief, curatief of palliatief zijn.

Preventieve behandelingen zijn behandelingen ter voorkoming van klachten. Dit kan na verwijzing van de dierenarts maar je kan mij ook direct benaderen. Het is voor ieder dier goed om enkele keren per jaar nagekeken te worden. Een preventieve behandeling met ontspanning als doel is ook een mooie beloning voor je dier.

Curatieve behandelingen zijn gericht op het oplossen van de klacht. Palliatieve behandelingen  voorkomen dat een klacht erger wordt of vertragen de achteruitgang bij een chronisch ziektebeeld. Deze dieren behandel ik alleen op verwijzing van een dierenarts. In de praktijk komt het er veelal op neer dat ik vóór het eerste consult contact opneem met de dierenarts. Zo is de dierenarts op de hoogte van de dierfysiotherapie en weet ik of er dingen zijn waar ik rekening mee moet houden tijdens de behandeling.

Kwaliteit van mijn werk
Om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen lees ik vakliteratuur en ga ik naar lezingen en cursussen. Met vier collega’s heb ik een Intercollegiaal Overleg Dierfysiotherapie opgezet. In dit periodieke overleg komen zowel zakelijke als de vakinhoudelijke onderwerpen aan bod. Via de beroepsvereniging waar ik lid van ben heb ik de volgende specifieke nascholing gevolgd:

  • Longeren met Lammert Haanstra voor dierenfysiotherapeuten
  • Tellington TTouch in de dierfysiotherapie voor paarden
  • Ataxiedag Paard, in samenwerking met de faculteit iergeneeskunde te Utrecht
  • Perifere neurologische problemen bij hond en kat.
  • Training en revalidatie van het paard
  • Centrale neurologische aandoeningen bij de hond en kat

Via Gezondheid van mijn paard heb ik de cursus Klassieke dressuur en het rechtgerichte paard gevolgd.

Over mij
Ik ben Anique Landré, geboren in 1983. Nadat ik in 2001 mijn gymnasiumdiploma behaalde,  besloot ik dat ik niet meer alleen maar in de boeken wilde zitten. Ik heb toen voor een praktische opleiding gekozen en ben sinds 2005 werkzaam als fysiotherapeut. Door allerlei huisdieren, paardrijden en vrijwilligerswerk op een kinderboerderij wist ik dat ik ook graag dieren wilde behandelen.

Naast mijn parttime baan ben ik in 2007 gestart met de studie dierfysiotherapie, die ik met lof heb afgerond. Sinds 2008 behandel ik zowel mensen als dieren en heb ik mijn eigen bedrijf, Anique Landré Dierfysiotherapie.