Ultrageluidtherapie is met name geschikt voor de behandeling van peesblessures en letsels van de ligamenten (banden). Het heeft een meerwaarde in de revalidatie wanneer het paard nog maar weinig mag bewegen, omdat de belasting op de blessure anders te groot is.

Het ultrageluidapparaat geeft geluidsgolven met een hoge frequentie: meer dan 20 mHz. Hierdoor ontstaan trillingen in het weefsel. De circulatie en celstofwisseling worden bevorderd, waardoor het herstelproces toeneemt.

Ultrageluid is pijnvrij en wordt via contactgel op de huid gegeven. De plaats van de blessure wordt hiervoor geschoren. Met het draagbare apparaat kan op locatie behandeld worden. De behandelduur en intensiteit zijn variabel en kunnen, afhankelijk van het te volgen programma, per keer worden ingesteld.

In het begin van de revalidatie dient het paard 4-5 dagen per week een milde behandeling te krijgen die ongeveer 5 minuten duurt. Naarmate het herstel vordert, neemt het aantal dagen per week af en de behandelduur toe tot maximaal 15 minuten.

Op de foto is is het herstel te zien van een blessure van de oppervlakkige buigpees die met ultrageluid behandeld is. Van de blessure is telkens een opname in de lengte en dwarse opname genomen. De oppervlakkige buigpees is steeds bovenin het beeld te zien. Gedurende de revalidatie wordt de blessure (de donkere vlek) opgevuld door peesweefsel (wit) waarvan de kwaliteit en belastbaarheid toeneemt (de losse witte vlekjes worden dichte witte lijnen).